РОЗРАХУНКОВО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВТРАТ ЕНЕРГІЇ РОБОЧОГО ТІЛА В СИСТЕМІ ВПУСКУ АВТОМОБІЛЬНОГО ПОРШНЕВОГО ПНЕВМОДВИГУНА З ВИКОРИСТАННЯМ ЕКСЕРГЕТИЧНОГО МЕТОДУ - Voronkov, Oleksandr Ivanovych; Charchenko, Anatolij Ivanovych; Nikitchenko, Igor Mykolayovich; Novikova, Yevgenia Borysivna; Teslenko, Eduard Viktorovich; Nazarov, Artem Oleksandrovych (Автомобільний транспорт, 2018)
Розглянуто методику додатка эксергетичного методу термодинамічного аналізу для визначення втрат енергії робочого тіла в системі впуску автомобільного поршневого пневмодвигуна з використанням експериментальних даних його стендових моторних випробувань. Викладено аналіз виконаного ексергетичного розрахунково-експериментального дослідження з оцінки величин енерговтрат у системі впуску двигуна для актуальних режимів його роботи. Створений на кафедрі ДВЗ ХНАДУ для комбінованої автомобільної силової установки зразок поршневого пневмодвигуна має потребу в удосконалюванні й доводці, особливо вузлів і систем, пов’язаних зі здійсненням робочого процесу. Однією з таких систем є система впуску стисненого повітря. Для пневмодвигуна стиснене повітря є не тільки робочим тілом, але й енергоносієм для його системи впуску. До показників працездатності й ефективності, крім надійності й довговічності ставиться й показник рівня енергетичних втрат. Об’єктом дослідження є розглянутий пневмодвигун, створений на кафедрі ДВЗ ХНАДУ шляхом конвертації бензинового чотирициліндрового чотиритактного ДВЗ. Експериментальне дослідження проводилося шляхом лабораторних стендових моторних випробувань пневмодвигуна зі зняттям швидкісних характеристик за умови підтримки незмінних для кожної характеристики двох термодинамічних параметрів стисненого повітря на вході: тиску ps= idem і температури Тs= 293 К. На кожному режимі випробувань реєструвалися всі зовнішні параметри роботи пневмодвигуна й знімалися індикаторні діаграми першого циліндра. Кожна швидкісна характеристика складалася із шести-восьми режимів ps= idem і Тs= 293 К = idem зі зміною частоти обертання колінчастого вала n, об/хв, від мінімально стійких (близько n=200 об/хв) до максимально можливих n = 1000 ± 50 об/хв. Слід зазначити, що в порожнині системи впуску відбувається падіння тиску робочого тіла внаслідок незворотних процесів: дроселювання в контрольному отворі, гідравлічних втрат по довжині впускного каналу внаслідок тертя газу об стінки, завихрень й інших газодинамічних явищ. Втрати ексергії ентальпії робочого тіла в системі впуску Dвп = Евп–Енап становлять для тиску на впуску рs=0,5 МПа –13,3 кВт, для тиску на впуску рs = 0,7 МПа – 15,0 кВт для тиску на впуску рs = 0,9 МПа – 16,9 кВт , для тиску на впуску рs = 1,1 МПа – 19,7 кВт.