Удосконалення методології оцінки навантаження автомобіля та його енергоефективності - Подригало, Михайло Абович; Абрамов, Дмитро Володимирович; Тарасов, Юрій Володимирович; Холодов, Михайло Павлович; Кайдалов, Руслан Олегович; Подригало, Надія Михайлівна; Шеїн, Віталій Сергійович (Автомобільний транспорт, 2021)
Проблема. Виникла необхідність розширити відому концепцію експлуатаційних властивостей автомобіля - економічність палива виникла у зв’язку з появою нових альтернативних електростанцій (електродвигуни, маховики, гібридні електростанції тощо), що вимагає включення не тільки теплову енергію палива, але й інші види енергії (електричну та механічну). У статті проведено дослідження вибору та обґрунтування показників енергоефективності автомобіля шляхом оцінки витрат енергії двигуна на його рух. Було проведено аналіз взаємозв’язку між енергетичними характеристиками динаміки та ефективністю автомобіля. Мета. Метою дослідження є аналіз методів оцінки енергоефективності транспортного засобу. Для досягнення цієї мети необхідно визначити показники, які дозволять проводити порівняльний аналіз показників енергоефективності різних транспортних засобів. Методологія. Підходи, прийняті в роботі для вирішення цієї мети, ґрунтуються на обґрунтуванні показників енергоефективності автомобіля шляхом оцінки споживання енергії двигуном на його рух. Результати. На нашу думку, при проектуванні та оцінці динамічних властивостей транспортних засобів раціонально використовувати енергетичні показники транспортного засобу, для яких необхідно розробити відповідні критерії оцінки. Аналіз результатів розрахунку показників і, у таблиці 1, показав, що показник у порівнянні з має меншу дисперсію. Оригінальність. Отримані результати впливу параметрів транспортних засобів на рівень їх енергетичного навантаження показують, що показник має меншу дисперсію, ніж. Крім того, значення не корелює з роком випуску автомобіля, що дозволяє використовувати цей показник на етапі проектування транспортних засобів. Необхідно лише встановити раціональне нормативне значення цього показника. Практичне значення. Отримані результати можна рекомендувати спеціалістам для використання при проектуванні, виробництві, сертифікації та експлуатації автомобільних транспортних засобів, енергоефективності транспортних засобів, комбінованої електростанції.