Щодо питання використання витратних функцій при моделюванні пневматичних ланок типу «дросель – ємкість» - Леонтьєв, Дмитро; Савченко, Євген; Гармаш, Антон; Сухомлин, Олександр; Cінельнік Данило (Автомобільний транспорт, 2022)
Проблема. Під час дослідження робочих процесів, які відбуваються в пневматичних або електропневматичних приводах гальмових систем або систем пневматичного підресорювання кузова колісного транспортного засобу, дослідники використовують різні витратні функції на основі яких роблять наукові висновки й отримують наукові результати, при цьому не замислюючись над тим, чи достовірні залежності вони використовують в своїх дослідженнях. Вибір витратної функції, для дослідників, є актуальним науковим завданням, яке повинно мати наукове обґрунтування і не повинно мати формалізований характер. Мета. Метою дослідження є порівняння витратних функцій для визначення характеру їх впливу на динамічні процеси, що відбуваються під час наповнення або спорожнення ДЄ-ланок пневматичного приводу. Методологія. Прийняті в роботі підходи до вирішення поставленої мети базуються на аналізі результатів імітаційного моделювання робочих процесів в пневматичних приводах. Результати. Співставлення результатів дослідження отриманих в даній роботі один до одного, а також до результатів отриманих в наслідок експериментальних досліджень дозволили встановити особливості перебігу робочих процесів в ланках привода при використанні різних витратних функцій. Встановлено, що в залежності від вибору витратної функції, при однакових початкових умов імітаційного моделювання, результати дослідження можуть відрізнятися до 40%, що може вплинути на висновки, зроблені науковцями, при аналізі отриманих результатів імітаційного моделювання. Оригінальність. Використання універсальної основи імітаційного моделювання, що базується на різних витратних функціях, дозволив встановити, що можна запропонувати нові функції, що краще описують робочий процес в пневматичному приводі аніж відомі. Порівняння результатів імітаційного моделювання між собою дозволив визначити динамічність функцій та їх вплив на перебіг робочих процесів в ланках пневматичного привода. Практичне значення. Отримані результати можуть бути рекомендовані в практиках імітаційного моделювання робочих процесів в пневматичних або електропневматичних приводів гальмових системи та систем пневматичного підресорювання кузова колісних транспортних засобів.