Аналіз несучої системи навантажувача за результатами динамічних випробувань у середовищі Ansys motion - Щербак, Олег; Рагулін, Віталій; Сумінов, Андрій (Автомобільний транспорт, 2022)
Проблема. При виконанні робочих операцій шарнірна рама навантажувача Т-156Б, яка є модернізованою рамою сільськогосподарського трактора, зазнає навантаження, на які вона не була розрахована. Такі навантаження призводять до поломок і на-далі до скорочення терміну служби всієї машини. Рама є основним елементом, навколо якої побудована машина. Таким чином тільки що випущений з конвеєра навантажувач вже не має закладеної довговічності та надійності. При проектуванні дорожньо-будівельної машини слід враховувати особливості, характер та умови її роботи. Мета. Розробити методику проектування шарнірної рами, в якій будуть враховані навантаження, що діють на раму, шляхом віртуального моделювання реальних ситуацій при ви-конанні технологічних операцій навантажувача. Методологія. Прийнятий у роботі під-хід заснований на використанні комп’ютерної програми тривимірного моделювання Solidworks і програми для розрахунку динаміки багатокомпонентних тіл з урахуванням шарнірних та контактних взаємодій Ansys motion. Результати. У роботі було розгляну-то три випадки виконання технологічних операцій навантажувача. 1. Підіймання повного ковша. 2. Зіткнення з непереборною перешкодою під час наповнення ковша. 3. Переміщення по нерівній поверхні з піднятою стрілою. За результатами розрахунків були отримані сили і крутні моменти в шарнірі зчленування напіврам, а також зусилля, що діє на раму. На основі отриманих результатів було проведено розрахунок на втомну довговічність рами в програмному пакеті Ansys motion. Оригінальність. Аналіз несучих систем шляхом віртуального моделювання реальної поведінки машини за допомогою програмного пакету Ansys motion дозволяє отримати більш точні результати, завдяки гнучким налаштуванням, істотно скоротити час проектування і витрати на дороге проведення натурних ви-пробувань. Практична цінність. Даний підхід до аналізу поведінки несучої системи може бути рекомендований для проектування та визначення технологічних можливостей абсолютно різних колісних та гусеничних машин, а також інших механізмів.