Дослідження основних електромагнітних параметрів при роботі зарядної станції змінного струму для електромобілів - Гнатов, Андрій; Аргун, Щаясна; Сохін, Павло; Ульянець, Ольга (Автомобільний транспорт, 2024)
Проблема. Зростання популярності електромобілів у всьому світі також спостерігається в Україні, що призводить до зростаючої потреби у більшій кількості зарядних станцій. Дослідження показують, що 80% зарядок електромобілів відбувається вдома. Це домашнє заряджання зазвичай здійснюється або через стандартну мережу змінного струму, або через спеціальні зарядні станції змінного струму. Це викликає занепокоєння щодо безпеки цих зарядних станцій та їх можливого впливу на інші електричні та електронні пристрої поблизу. Мета. Метою цієї роботи є визначення основних електромагнітних параметрів в кабелі підключення під час роботи зарядної станції змінного струму для електромобілів. Методологія. Для досягнення цієї мети необхідно вивчити електромагнітні параметри кабелю підключення зарядної станції при протіканні по ньому змінного струму і визначити електромагнітні параметри завад, що виникають під час роботи зарядної станції змінного струму. Використовуються класичні електрофізичні методи для розрахунку електричних і магнітних полів, а також методи для визначення параметрів квадруполів з теоретичних основ електротехніки. Результати. Визначено основні електромагнітні параметри в кабелі підключення під час роботи зарядної станції змінного струму для електромобілів. Отримано формули для розрахунку сили струму та напруженості магнітного поля. Оригінальність. Розроблено нові формули для розрахунку електрорушійної сили завад, що утворюються під час роботи зарядної станції для електромобілів, при протіканні по зарядному кабелю змінного струму. Визначено параметри ємнісного та магнітного зв’язку між двома провідниками в загальному жмуті. Отримано формули для визначення струму, індукованого цими паразитними зв’язками. Практична цінність. Точне визначення та розрахунок цих параметрів дозволяє проектувати зарядну станцію, яка надійно працюватиме протягом тривалого часу без спричинення завад іншим електричним та електронним системам чи пристроям поблизу.