Залежність впливу тиску на опорну поверхню від тиску в літній шині розміром 225/55 R18 - Писарцов, Олександр (Автомобільний транспорт, 2025)
Проблема. Під час вивчення питання по впливу тиску у шинах на транспортних засобах категорії М1 на опорну поверхню, було встановлено, що дослідження сучасних типорозмірів шин не проводився, а це може стати у нагоді під час руху автомобілів загальної прохідності по перересічніій місцевості. Цим і було обумовлено дане дослідження. У цій статті досліджено взаємозв’язок між внутрішнім тиском у шинах і тиском, який транспортний засіб чинить на опорну поверхню. Питання оптимізації тиску в шинах є особливо актуальним для забезпечення високої прохідності автомобіля, зменшення навантаження на дорожнє покриття та покращення керованості, особливо в умовах експлуатації по м’яких або нерівних поверхнях (пісок, болото, сніг тощо). Також розглянуті варіанти впливу на тиск на опорну поверхню, для підвищення прохідності транспортного засобу і практичні рішення для підвищення прохідності. Метою дослідження було встановлення залежності між зміною внутрішнього тиску в шинах і величиною питомого тиску на опорну поверхню. Оригінальність. Проведено експериментальні дослідження за наведеним у статті алгоритмом на автомобілі категорії М1 загальної прохідності «Opel Grandland 1.5 BHDi» на рівній бетонній поверхні при встановлених літніх шинах Michelin Primacy 3 розміру 225/55 R18 98V. Результати. Визначено, що зменшення тиску в шинах з 2,1 до 1,6 атмосфери призводить до зниження тиску на опорну поверхню з 1,37 до 1,08 кг/см², що потенційно підвищує прохідність. Описано механізм впливу ваги транспортного засобу та площі контакту шин з опорною поверхнею відносно величини тиску у літніх шинах типорозміру 225/55 R18. Також була установлена наявність майже обернено пропорційної залежності між тиском у шинах i тиском на опорну поверхню. У статті наведено графічні та аналітичні залежності, а також обґрунтовано доцільність зниження тиску шин у контексті експлуатації транспортних засобів у складних дорожніх умовах. Практична цінність. Результати дослідження можуть бути використані в проектуванні колісних транспортних засобів, а також у практиці експлуатації автомобілів в умовах бездоріжжя.