Аналіз особливостей конструкції систем та компонентів електромобіля Tesla Model S - Смирнов, Олег; Борисенко, Анна (Автомобільний транспорт, 2022)
Анотація. Проблема. В публікації виконано аналіз особливостей конструкції систем та компонентів електромобіля Tesla Model S, який дозволяє обрати вихідні характеристики для математичної моделі динаміки розгону електромобіля, визначити витратні характеристики його силової установки (електродвигуна) та акумуляторної батареї. Мета. Мета роботи полягає в тому, щоб визначити вихідні характеристики систем та компонентів сучасного електромобіля для подальшого їх використання в імітаційній математичній моделі динаміки розгону електромобіля. Методологія. Прийняті в роботі підходи для досягнення поставленої мети полягають в осмисленні особливостей вихідних характеристик систем та компонентів електромобілів, які є лідерами в світі на ринку таких транспортних засобів. Результати. В роботі виконано порівняльний аналіз компонувальних схем реалізації трансмісій в конструкціях сучасних електромобілів, характеристик їх силових установок (електродвигунів), характеристик перетворювачів енергії (інвентарів), визначені особливості системи живлення силової установки сучасного електромобіля. Оригінальність. Проведений аналіз особливостей конструкції систем та компонентів електромобіля Tesla Model S дозволив сформувати загальне уявлення про особливості реалізації робочих процесів в електроприводі електромобіля, які можна використати в якості вихідних параметрів або характеристик під час моделювання динаміки розгону електромобіля. Практичне значення. Отримані результати дозволяють сформувати рекомендації щодо використання характеристик систем та компонентів електромобіля під час моделювання динаміки його розгону та визначити енергетичні витрати в системі живлення його тягового електропривода